Novo: Profesionalni kurs SEO Optimizacije - SEOExpert.rs kurs

11 faktora kvalitetnog linkovanja – strategija linkovanja

3

Pre par dana čuo sam se Ivanom kada smo dobar deo razgovara vodili o SEO tematici.

U najvećoj meri razgovarali smo o Article Marketing-u, spinovanju teksta, kao i o alatima za spinovanje članaka i objaviljavnje istih. Nakon razgovora neke stvari su Ivanu ostale nerazjašnjene (malo su zaznute za objasniti preko telefona), što je meni dalo ideju da napišem čitavu seriju postova o article marketingu (link bildingu, strategiji linkovanja, alatima, metodama, tehnikama, tehnologijama…).

Pa da krenem nekim redom.

Kvalitet linka

Ne morate da budete SEO ekspet da biste shvatili da vam treba kvalitetan link. Pitanje glasi: šta je to kvalitetan link? Iskrenog sam mišljenja da je odgovor na ovo pitanje najrealnije dati u formi liste faktora koji moraju biti ispoštovati da bi se link mogao nazvati kvalitetnim linkom. Faktori koji utiču na kvalitet linka su:

 1. faktor- link se nalazi na web stranici drugog- eksternog web sajta;
 2. faktor- link je anchor text;
 3. faktor- relevantnost- stranica na kojoj je objavljen link se tematski bavi istom industrijom kao i linkovana web stranica.
 4. faktor- pozicija linka: link se nalazi u samom članku, a NE u side baru, futeru, hederu i td.
 5. faktor- članak  treba da sadrži najmanje 700 reči;
 6. faktor- sajt na kojem je objavljen članak ima zadovoljavajuć Site Autority.
 7. faktor- stranica na kojem je objavljen članak ima zadovoljavajuć Page Rank.
 8. faktor- članak od 700 reči  je jedinstven- unique content.

Lista faktora je svakako veća, a obavezno je treba dopuniti faktorima koji se odnose na kvantitet linkova. Ovo bi po meni bili najbitniji faktori:

 1. faktor- linkovi stižu sa više različitih web sajtova
 2. faktor- linkovi stižu sa više različitih “C Class IP address”-a
 3. faktor- gomila bespotrebnih linkova i bespotrebnih anchor tekstova (npr. klikni ovde, ovde, običan http:/www link, i td.).

E sad, svako ko ima iole iskustva u SEO poslovima, gledajući listu svih ovih faktora može da skonta dve stvari koje je malo teže ispoštovati :

 1. obezbediti dosta jedinstvenih sadržaja- članaka;
 2. nabiti PR na objavljene jedinstvene članake.

Kako obezbediti dovoljno jedinstvenih sadržaja?

Da biste obezbedili dosta sadržaja potrebno je da znate za “spinner” sintaksu? Uz pomoć ove sintakse moguće je napisati “spinner article”, članak koji je moguće generisati u različitim varijantama, gde bi svaka varijanta bila jedinstvena, generisani članci bi zadržavali suštinu, bili bi čitljivi, bez gramatičkih i pravopisnih grešaka. Znači, ako znate da koristite spinner sintaksu smatrajte da ste rešili problem sa sadržajima.

Kako nabiti Page Rank objavljenim člancima?

Sa drugim spinovanim člankom!!!

Napišite 2 spinovana članka. Prvi članak iskoristite za linkovanje web stranice koju želite da pozicionirate na google, a drugi spinovani članak iskoristite da linkujete članke koje ste već objavili. Znači, kada objavljujete sve jedinstvene članke generisane na osnovu spinovanog članka 1, administrirajte URL adrese tih članaka i “ubacite ih u vidu spinovanog anchor teksta” u spinovani članak 2 i krenite sa objavljivanjem novih jedinstvenih članaka.

To znači da sada imamo i strategiju linkovanja.

Stategija linkovanja podržana article marketingom

 

Strategija linkovanja

Stategija linkovanja podržana article marketingom

U narednim postovima saznaćete:

Kako napisati članak u “spinner” sintaksi? Kako spinovati linkove?

Kako automatizovati procese prilikom realizacije article marketing kampanje bazirne na prikazanoj strategiji linkovanja? Koje alate koristiti?

Objavljeno u kategoriji Article Marketing. Objavio #

Komentar na 11 faktora kvalitetnog linkovanja – strategija linkovanja Želiš da ostaviš komentar? Učini to što bezbolnije.

September 14, 2011

Sta podrazumes pod " zadovoljavajuć Site Autority. i Page Rank " ?
Odlican clanak, 2 puta sam ga citao.

Kada se radio o Page Rank-u, on moze da bude od -1 do 10. Linkovi koji dolaze sa stranica koje imaju PR -1 i PR 0 praktično ne znače ništa. Linkovi koji stižu sa stranica koje imaju PR od 1 pa na više, imaju smisla.

Što se tiče autoriteta sajta… možda je bolje da to preformulišem ovako: “Sve što je potrebo uraditi je pronaći sajt na koji google gleda kao authority site“.

Mislim da treba da pročitaš ovaj blog post: http://www.cheapdomainnamesdot.com/domain-blog/checkorfindauthoritysites.htm

September 18, 2011

Za vizuelni prikaz autoriteta sajta predlažem Mozbar (ja koristim Chrome). Dosta je korisno jer npr. neki linkovi koje ostavim kao blog komentar na sajtovima jakog autoriteta vrmenom dobiju solidan PR (1-3), a tamo slabo ko komentariše. Benefit je očigledan.

Želiš da ostaviš komentar? Učini to što bezbolnije.

Polja označena zvezdicom (*) su obavezna.