Novo: Profesionalni kurs SEO Optimizacije - SEOExpert.rs kurs
0

Ćao svima posle više od tri godine!

Sredinom avgusta poslovni modeli kreću na realizaciju i svi žele da budu prisutni na socijalnim mrežama, da budu prvi na Guglu, da ulažu u SEO optimizaciju, kreiraju vrhunske sadržaje, priželjkuju viralnost i tako redom. Klijenti su neverovatno maštoviti kad iznose spisak lepih želja. Nekima će se i ispuniti, a pre nego krenemo sa nekim od pitanja pogledajte donju sliku i iskreno odgovorite sebi da li razumete svaku od ovih stavki:

Novi SEO, SeoExpert.rs

Aktuelni SEO, SeoExpert.rs

A naglasićemo sledeće teme:

- Da li razumete šta znači “semantička pretraga“,
- Razumete li mehanizam jačanja poruke uz autoritet,
- Razlikujete li odličan od vrhunskih sadržaja,
- Šta je to Link Earning

Ukoliko smo vam zagolicali maštu, ostanine sa nama, a kao dodatnu literaturu predlažem sledeće izvore:

1. Skoro 100 SEO Eksperta koji gravitiraju oko sajta Moz.Com govori o zapažanjima i klasifikiju ranking faktore po uticaju (leto 2015. godina) https://moz.com/blog/ranking-factors-2015

SEO ranking factors 2015

Kliknite na sliku za više informacija, Moz faktori 2015

 

2. Domaći SEO Srbija blog, http://www.seoexpert.rs/blog/

Nakon ovog prebrojavanja, o čemu najpre želite da vam pišemo?

Objavljeno u kategoriji News. Objavio #

0

Ako vam padne na pamet da kupite polovan domen koji već ima neki PR to uglavnom možete uraditi tako što ćete:

1. Otići na GoDaddy aukcije i pazariti domen koji uskoro treba da bude obrisan;

2. Izguglati preprodavca koji prodaje PR domene po cenama od 25 $US za PR2 domene, pa sve do više stotina i hiljada dolara za domene sa većim PR-om;

Ovo preko GoDaddy-a smara zato što mora da se čeka da prođe vreme (ne možete odmah kupiti domen), dok ako se ide preko proprodavca može se proći kao bos po trnju.

Da biste izbegli čekanje i u rekordnom roku pronašli slobodne HI PR domene po ceni od svega 10 $US, onda uradite sledeće:

KORAK 1

Idite na www.expireddomains.net i registrujte se. - Morate se registrovati kako biste dobili pristup većoj bazi obrisanih domena.

KORAK 2

Ulogujte se a zatim kliknite na neko od dugmića: Deleted .com, Deleted.net, Deleted.org….

KORAK 3

Kada ste izabrali listu obrisanih domena iz željenog registra kliknite na ikonicu za preuzimanje CSV fajla.

KORAK 4

Selektujte nazive domena iz CSV fajla i kopirajte ih u radnu memoriju računara.

KORAK 5

Sada idite na ovu adresu http://www.prodhosting.net/domain.php i u predviđeno polje “pejstujte” sve domene koje ste sačuvali u radnoj memoriji u prethodnom koraku. Ako ste izabrali domene iz .net registra onda gledajte da vam sa desne strane bude štikliran samo .net. Ako ste izabrali obrisane domene iz .com registra, onda štiklirajte samo .com. Isto važi i za domene svih ostalih registara koje analizirate. Pokrenite pretragu.

KORAK 6

Svi domeni koji su slobodni biće ispisani zelenom bojom. Izaberite neki za koji se pokaže da je slobodan, selektujte ga i kopirajte u radnu memoriju računara. Sada idite na sajt http://google-pagerank.net/ i proveravajte domene dok ne dođete do nekog domena, koji za vaše kriterijume ima zadovoljavajući PageRank.

To je to… Pogledajte tutorijal koji objašnjava kako da ovo izvedete. Video je #no_sound.

Objavljeno u kategoriji SEO Domeni. Objavio #

0

U prvom postu iz serijala postova o article marketing-u imali ste priliku da se upoznate sa strategijom kvalitetnog linkovanja. U ovom postu daću konkretne-praktične savete kako da napravite sopstveni Article Marketing SEO Service-link bilding servis, zasnovan na pomenutoj strategiji linkovanja, a predstaviću i neka zanimljiva rešenja njegove implementacije. Naravno, link bilding servis kakav ću predstaviti, sa malim ulaganjima je jedino moguće implementirati na engleskom govornom području. Za implementaciju ovakvog servisa na srpskom govornom području potrebno je mnogo više vremena, resursa i novca, ali i znanja.

Pre  nego što nastavim sa davanjem instrukcija i mogućih ideja za izradu ovog servisa, želim da se vratim na već pomenutu strategiju linkovanja.

Da bismo napravili efikasan servis moramo da imamo dve mreže sajtova. Mreža sajtova A je namenjena “isključivo za direktno linkovanje targetiranih web stranica”, dok sajtove u okviru mreže B treba korisititi isključivo za linkovanje članaka koji su objavljeni u okviru  mreže sajtova A.

 

Strategija linkovanja

Strategija linkovanja

Šematski prikaz ispod ovog pasusa nosi informacije o tehničkoj izvedbi SEO servisa koji omogućava realizaciju pomenute strategije linkovanja.

Šematski prikaz implementaciju SEO servisa

Šematski prikaz implementacije SEO servisa

Implementacija mreže sajtova A

Sajtovi za direktno linkovanje targetirane web stranice (označeni žutom bojom) moraju da budu direktorijumi članaka koji za svaki profil korisnika isporučuju i RSS izvor- Author RSS feed. Ovakve direktorijume članaka je potrebno pronaći, a zatim je potrebno izvršiti i njihovu implementaciju u Article Submission Helper (ASH).

ASH je desktop aplikacija koja omogućava poluautomatizovano objavljivanje spinovanih članaka i ubrzava proces manuelnog objavljivanja. Ovaj softver sadrži directories.xml fajl koji se može modifikovati tako da se na listi nađu samo oni sajtovi koje korisnik aplikacije definiše.

Tutorijal za upotrebu ASH možete pronaći ovde. Tu se nalazi i uputstvo za implementaciju željenih sajtova u ASH- podnaslov: “Adding Custom Directories”.

Nakon što su direktorijumi članaka za mrežu A definisani, potrebno je otvoriti autorske- korisničke naloge na istim, a zatim pronaći URL adrese do svakog pojedinog Author RSS izvora i dokumentovati te izvore.

Neki direktorijumi ne daju mogućnost da se pristupi Author RSS feed-u dok nije objavljen (odobren) bar jedan članak, neki direktorijumi daju RSS izvor odmah po kreiranju naloga, a neki direktorijumi članaka prilikom otvaranja naloga odmah kreiraju i RSS izvor samo ga ne prikazuju dok nije objavljen (odobren) bar jedan članak.  Na ovim poslednje pomenutim sajtovima moguće je ustanoviti URL adrese Author RSS feed-a pre objavljivanja članka samo na osnovu iskustva publisher-a. Drugačije rečeno, kada pronađete takav sajt zapamtite kako mu izgleda template i permalink struktura. ;)

Saveti: (1) Pripremite spun article koji ćete objavljivati tokom implementacije svih direktorijuma članaka u ASH. Tako ćete biti i sigurni da je RSS izvor ispravan i da radi kako treba, jer će postojati sadržaj koji će upasti u author RSS feed.  (2) Potrudite se da za sve sajtove u mreži A koristite jednu user-pass kombinaciju. (3) Pronađite jedinstven username kako vam se ne bi dešavalo da morate da prilagođavate username na nekim sajtovima samo zato što se neko registrovao pod istim.

Nakon otvaranja naloga i dokumentovanja svih RSS izvora, potrebno je izmiksovati te feed-ove kako bi se dobio jedan autentičan RSS izvor, koji agreguje sve objavljne članke u mreži A. Na šematskom prikazu SEO servisa ovaj izvor je definsan kao output feed, a on igra dve važne uloge:

 1. Omogućava automatizaciju linkovanja objavljenih članaka putem Ping.fm servisa i Index Driver sajtova.
 2. Ponekad je potrebno čekati i po par dana, nedelja, pa čak i meseci da članan bude odobren od strane moderatora direktorijuma članaka. Sa output feed-om osigurava se jednostavan monitoring odobrenih članaka zarad dokumentovanja URL adresa na kojima se članci nalaze, a te URL adrese su potrebne da bi se napravili spinovali linkovi, koji će kasnije biti ubačeni u spun article 2, koji dalje može biti objavljivan putem UAW, AQ, ili ASH.

Savet: Za miksovanje RSS izvora koristite isljučivo Google Reader. Za lakše snalaženje možete se poslužiti ovim i ovim tutorijalom. – Testirao sam razne servise za miksovanje RSS izvora. Ni jedan nije bio dovoljno dobar i pouzdan kao što je to google reader.

Implementacija mreže sajtova B

Nastavak implementacije servisa zavisi od toga koje resurse i koliko resursa želite da koristite za izgradnju mreže sajtova B. Iz priloženog šematskog prikaza implementacije SEO servisa može se videti da je za te potrebe moguće korisititi Ping.fm i Index Driver sajtove, i oba rešenja omogućavaju potpunu automatizaciju linkovanja, te ne zahtevaju nikakve dodatne akcije nakon objavljivanja članaka u mreži A.

Ako želite da napravite kvalitetniju stvar, bolje je koristiti UAW (67€/mo), AQ ili MAN, jer je tada moguće podesiti i anchor text, a tako se pored Page Rank-a prenosi i Keyword Authority na članke u mreži A. Istu ulogu može da odigra i ASH, ali je za to potrebno sačuvati origanli directories.xml fajl, i napraviti novi autorski profil. Za potrebe mreže B može se koristiti i video marketing uz pomoć alata TrafficGeyser (100$/mo) a posredstvom alata Animoto (30$/y), a nedavno sam pročitao da vidmetrix može da odigra istu ulogu kao i TG, ali besplatno.

Postoji brda besplatnih alata za automatsko objavljivanje promotivnih videa, članaka, statusa, bukmarkovanje i sl. Neki su dobri, neki su loši, neki su dobri samo za neke stvari.

Index driveri  i Juice sajtovi

I index driver sajtovi i juice sajtovi su u suštini jedna te istva stvar. Oba termina definišu jedan tip web sajta, a uloga im je da presipaju PR na željene clanke.  Ja sam iskoristio to što postoje 2 terima, pa sam index driver sajtove definisao kao sajtove za automatizovano linkovanje i objavljivanje, a juice sajtove za poluautomatizovano linovanje i objavljivanje.

Samim tim što se na juice sajtovima pojavljuju linkovi za koje se vrše manuelna podešavanja za opcije linkovanja (SEO Smat links plugin za WP) to je i kvalitetniji impakt ovih sajtova na SEO. Drugim rečima sa SEO Smat links plugin-om za WP može da se utiče na anchor tekst u procesu kada članak mreže B linkuje članak u mreži A, pa tako pored PR-a presipa i keyword authority, što je svakako kvalitetnija stvar.

Za izradu idex driver sajtova možete koristi neki plugin koji omogucava automatizovano objavljivanje tudih clanaka kao što je to UAW plugin, dok za juice sajtove možete korisitit Guest bloger plugin.

Objavljeno u kategoriji Article Marketing. Objavio #

5

U prethodnom postu imali ste prilike da se upoznate sa faktorima kvalitetnog linkovanja, kao i sa strategijom linkovanja podržane article marktigom. U ovom postu želim da razbijem neke predrasude koje prate article marketing i spinovanje teksta i dam konkretna objašnjenja koja se tiču izrade spinovanog članka.

Danas se article marketing koristi kao integralni deo svake ozbiljnije SEO kampanje, naročito se koristi na engleskom govornom području, a svakako u industrijama gde je konkurencija pakleno jaka. Sa druge strane, spinovanje teksta čini integralni deo svake article marketing kampanje- omogućava automatizaciju procesa. Navedene činjenice uticale su na komercijalizaciju article marketinga, te je u nekim industrijam opstanak na SERP-u postao gotovo nezamisliv bez njegove primene.

Komercijalizacija article marketinga dovela je do stvaranja temina “farma sadržaja” (conten farms), a zatim je počeo da se širi i buzz o tome kako je article marketing odgovoran za stvaranje velike količine nekvalitetnog sadržaja sa gomilama gramatičkih i pravopisnih grešaka.

U jednu ruku to je tačno, article marketing jeste doprineo tome, ali glavni krivac nije sama metodologija, već je kriv čovek koji nije imao dovoljno znanja, vremena, iskustva, razumevanja, resursa, i td. da napiše kvalitetan spinovan članak (spun article- spinner article).

Da i vi ne biste napravili slične greške poklanjam vam:

Vodič za izradu spinovanog članka

1. Standardi spinner sintakse

Sa aspekta spinner sintakse postoje dva standarda. Sintaksa koju podržavaju UAW, ASHTBS jeste najčešće korišćena sintaksa i ima ovu formu:

{spinovana fraza 1|spinovana fraza 2}

dok sintaksa koju podržava Article Qast koristi ovu sintaksu:

[spinovana fraza 1~spinovana fraza 2].

Moj savet je da koristite prvu navedenu sintaksu, iz prostog razloga: rasprostranjenija je i lakše shvatljiva. Kasnije, ako želite da obavljujete članke putem sajta Article Qast, ili uz pomoć njihove desktop aplikacije SEO Qast, spinovan članak lako možete konvertovati u drugu sintaksu pomoću sata ArticleCreatorTool.com.

2. Osnove spinovanja

Treba znati da softver koji čita spinovan tekst, sadržaje koji se nalaze unutar zagrada (vitičasta ili velika zagrada) generiše na osnovu toga koliko spinovanih fraza (reči ili rečenica) postoji, a koje su unutar zagrada odvojene uspravnm linijom, odnosno, zakrivljenom horizontalnom linijom (| ili ~). U jednom slučaju softver će generisati spinovanu frazu 1, u drugom slučaju spinovanu frazu 2, a ako postoji i treća, onda će generisati i treću varijantu.

Primer rečenice

Danijel je rešio da napiše post o spinovanju teksta.

Spinovano rešenje

Danijel je {rešio|ubedio sam sebe|prihvatio odgovornost} da {napiše|objavi} {post|članak|tekst} o {spinovanju|spinovanju teskta}.

Ovako spinovana rečenica sada ima mogućnost da bude generisanja u 36 varijanti.

U okviru prve zagrade ponuđena su 3 rešenja (rešio, ubedio sam sebe, prihvatio odgovornost), u okviru druge zagrade ponuđena su 2 rešenja, u okviru treće-3 rešenja, dok su u okviru četvrte zagrade ponuđena 2 rešenja.

3 x 2 x 3 x 2 = 36

A ovo bi bile neke od mogućih varijanti:

 • Danijel je ubedio sam sebe da objavi članak o spinovanju.
 • Danijel je prihvatio odgovornost da napiše tekst o spinovanju teksta.
 • Danijel je rešio da objavi članak o spinovanju.

3. Nivoi spinovanja

Da bi spinovan tekst dao što više varijanti uvedeni su i nivoi spinovanja: drugi nivo spinovanja, treći novo spinovanja, četvrti nivo spinovanja i td. U svakom slučaju, dalje od trećeg nivoa spinovanja nema potrebe ići.

Prethodni primer spinovane rečenice, koja ima 36 varijanti, sadrži samo spinove prvog nivoa. Drugi nivo spinovanja podrazumevao bi otvaranje još jedne zagrade u okviru već postojeće zagrade.

Spinovano rešenje – drugi nivo spinovanja

Danijel je {rešio|ubedio sam sebe|prihvatio {odgovornost|obavezu|zadatak}} da {napiše|objavi} {post|članak|tekst} o {spinovanju|spinovanju teskta}.

U ovom primeru može se primetiti da je u okviru fraze “prihvatio odgovornost” (koja je u prethodnom primeru predstavljala jednu varijantu spina) napravljen novi spin sa rečima “obavezu“ i “zadatak“. To je urađeno tako što je ubačena još jedna vitičasta zagrada (označena plavom bojom) u okviru već postojeće vitičaste zagrade (crvene). Sada fraza “prihvatio odgovornost” ima mogućnost da izgeneriše sledeće varijante:

 • prihvatio odgovornost
 • prihvatio obavezu
 • prihvatio zadatak

4. Tehnologija izrade spinovanog članka

Spinovan članak koji se priprema za automatizovano objavljivanje je potrebno napisati u 3 varijante. Softveri za objavljivanje članaka poput Unique Article Wizard-a neće prihvatiti spinner article ako nije napisan u 3 varijante, a svaka od varijanti mora biti spinovana posebno. Razlog tome je da jedan spinovan članak od 700+ reči ne može da zadovolji potreban procenat rewrite-a, a rewrite je potreban za generisanje velikog broja varijanti članaka tako da svaka objavljena varijanta ne bude deklarisana od strane pretraživača kao duplicated content.

Reprintovanje i “rewrite”

Prvo što je potrebno uraditi je napisati običan članak od 700+ reči. Taj članak je potrebno reprintovati u nove dve verzije (napisati ga totalno drugim rečima) tako da reprintovani članci zadrže isti broj pasusa kao i prvi originalni članak. Isti broj pasusa je veoma bitan, jer će softveri za automatsko objavljivanje članaka kombinovati pasuse sva tri spinovana članka. Tako softver u nekom od slučajeva može da uzima prvi pasus iz prvog spinovanog članka, drugi pasus iz drugog spinovanog članka, treći iz trećeg, četvrti iz prvog, peti iz trećeg, i td. Na taj način obezbeđuje se veći procenat rewrite-a i mogućnost generisanja više varijanti članaka.

“Resoure box” tj. “About the author” i max 3 linka u članak

Resource box ili about the author jeste kratak tekst, nalazi se na kraju članka i namenjen je za ubacivanje linkova- primera radi izgleda ovako. Linkovi treba da se nalaze u članku, ali ih svakako treba staviti i u resource box.  Svaka izgenerisana varijanta članka ne sme imati više od 3 linka. Koliko će se linkova nalaziti direktno u članku, a koliko u resource box-u je totalno nebitno. Bitno je da svaka jedinstvena varijanta članka nema više od 3 linka.

Linkovi moraju biti u istim pasusima sve tri varijante spinovanih članaka

Prilikom stavljanja linkova potrebno je znati da se spinovni linkovi moraju nalaziti u istim pasusima. Potrebno je obratiti posebnu pažnju na to da se ne promaši pasus. Ako su linkovi postavljeni u drugi i peti pasus originalnog spinovanog članka, onda i druge dve varijante moraju da imaju linkove u drugom i petom pasusu.

Članak se piše za tačno definisane ključne reči

Nekada nije moguće uklopiti sve odabrane ključne reči u jedan spinovan link nekog pasusa. Rečenica bi izgubila smisao. Iz tog razloga treba obratiti posebnu pažnju prilikom pisanja članka i njegovog reprinta da sve tri verzije sadrže tačno definisane ključne reči u tačno definisanim pasusima.

Ako je pasus iz jedne varijante članka napisan u takvom smislu da je nemoguće ubaciti sve potrebne ključne reči u anchor text, to treba uzeti u obzir prilikom reprinta članka i tada taj isti pasus treba napisati u takvom smislu da se može ubaciti ključna reč koja je izostavljena prethodno.

Spinovanje linkova

Ako se spinovan članak koristi za link building samo jedne web stranice, onda spinovan link mora sadržati samo jednu URL adresu. Ako se spinovan članak koristi za linkbilding dve i više web stranica, onda spinovan link mora da sadrži dve ili više URL adresa.

Prilikom spinovanja linka  zapravo se spinuje anchor text. Ovo bi bila osnova anchor text-a:

<a href=”http://www.neki-domen.com/a-moze-i-stranica/”>neka ključna reč</a>

Ako link spinujemo zarad link buildinga samo jedne web stranice onda bi spinovan anchor tekst mogao da izgleda ovako:

<a href=”http://www.neki-domen.com/neka-stranica/ “>{klučna reč 1|klučna reč 2|klučna reč 3}</a>

Ako link spinujemo zarad link buildinga više web stranica onda bi spinovan anchor tekst mogao da izgleda ovako:

<a href=”{http://www.neki-domen.com/neka-stranica/|http://www.neki-domen.com/neka-druga-stranica/|http://www.neki-domen.com/neka-treća-stranica/} “>{klučna reč 1|klučna reč 2|klučna reč 3}</a>

Za preciznije usklađivanje ključnih reči i URL adresa anchor text treba spinovati sledećom logikom:

{<a href=”http://www.neki-domen.com/neka-stranica/ “>{klučna reč 1|klučna reč 2}</a>|<a href=”http://www.neki-domen.com/neka-treća-stranica/ “>{klučna reč 3|klučna reč 4}</a>}

Ghost Writers

Nekada autor članka ne želi da stavi svoje pravo ime kao pen name. Tada se pribegava potpisivanju članka nekim izmišljenim imenom. To se najčešće radi ukucavanjem raznoraznih  imena u pretraživač, da bi imena za koje pretraživač ne daje rezultate bila iskorišćena kao imena za ghost writer-e.

Tematika

Prilikom pisanja prvog- originalnog članka potrebno je obratiti dobru pažnju i na tematiku. Članci napisani u duhu promocije proizvoda i usluga ovde nemaju prođu. Promotivni članak neće biti prihvaćen ni u jednom direktorijumu članaka. Članak treba da da vrednost čitaocima. U nedostatku ideje mogu se pisati “How To” ili “Product Review” članci.

5. Alati za pisanje i objavljivanje članaka

Spun article je običan tekst napisan u određenoj formi i može se napisati u bilo kom editoru teksta, na primer: u notepad-u.

Za pisanje spinovanog teksta na engleskom jeziku najbolje je koristiti The Best Spiner. Ovaj alat nije besplatan, ali je veoma praktičan.

Za poluautomatizovano objavljivanje može se koristi veoma moćan alat SEOQast, a u nedostatku novca možete korisiti i Article Submission Helper koji je besplatan.

Za automatizovano objavljivanje spinovanih članaka možete korisiti 3 servisa od kojih ni jedan nije besplatan: Unique Article Wizard, Article Qast i My Article Network.

Saveti

 • Pravilnik za autore- Manje-više svi direktorijumi članaka imaju veoma sličan vodič-pravilnik za autore. Savet je da posetite par uticajnijih direktorijuma članaka i pročitate njihove pravilnike, pre nego što uopšte sednete da napišete vaš prvi spun article.
 • Autorska prava – Reprint tuđih članaka ili blog postova je zabranjen zakonom o intelektualnoj svojini. -Sedite, ugrejte stolicu i lično napišite članak, ili platite nekome da to uradi za vas.
 • 14 i više kratkih pasusa - Pre panda update-a za članak od 500+ reči bilo je potrebno da članak ima bar 12 pasusa (nepisano pravilo). Sada kada je potrebno da članak ima 700+ reči, logično je da i broj pasusa treba da bude povećan. Neka svaki pasus članka ne bude duži od 4 do 5 rečenica. Može i 2 do 3 rečenice. Tako je i mnogo lakše spinovati članak. Bolji je pregled tokom pisanja i smanjuje se mogućnost pravljenja greške, a sam generisani članak će biti podobniji i prijatniji za čitanje.
 • Neke znakove interpunkcije ne treba spinovati - Tačke, zareze i dvotačke ne treba stavljati unutar zagrada za spinovanje. To otvara mogućnost pravljenja greške. Primera radi: ako ste spinovali tačku u jednoj varijanti, a zaboravili da je stavite u drugu varijantu, rečenica neće biti napisana pravilno, dok ni jedan softver ne može sugerisati na takvu grešku.
 • Alati za pisanje spinovanog članka- Za pisanje spinovanog teksta na engleskom jeziku koristite The Best Spiner, a ako pišete spinner article na srpskom jeziku, to možete uraditi i u notepad-u (ne zaboravite: spun article je običan tekst koji ima određenu formu, i može se napisati u bilo kom editoru teksta).
 • Dobro proverite sve tri varijante spinovanih članaka pre klika na dugme “SUBMIT-  Za proveru pravopisa u člancima pisanim na engleskom jeziku koristite softver The Best Spiner, a za proveru grešaka u spiner sintaksi (za članke na bilo kom jeziku) koristite Article Creator Tool.
 • Proverite da li ste dobro spinovali linkove.
 • Spinovanje naslova – Naslovi treba da budu doooobro spinovani i da daju širok spektar izbora. Obavezno treba ubaciti definisane ključne reči u naslove svih članaka, jer će URL adrese objavljenih članaka na većini direktorijuma preuzeti ključnu reč iz naslova. Ključna reč u URL adresi je potrebna za onpage optimizaciju članaka.

Srećno!!! :)

U sledećem postu saznaćete:

Kako sa malim ulaganjima implementirati sistem za poluautomatizovano i automatizovano sprovođenje uspešnih article marketing kampanja na engleskom govornom području?

Objavljeno u kategoriji Article Marketing. Objavio #

3

Pre par dana čuo sam se Ivanom kada smo dobar deo razgovara vodili o SEO tematici.

U najvećoj meri razgovarali smo o Article Marketing-u, spinovanju teksta, kao i o alatima za spinovanje članaka i objaviljavnje istih. Nakon razgovora neke stvari su Ivanu ostale nerazjašnjene (malo su zaznute za objasniti preko telefona), što je meni dalo ideju da napišem čitavu seriju postova o article marketingu (link bildingu, strategiji linkovanja, alatima, metodama, tehnikama, tehnologijama…).

Pa da krenem nekim redom.

Kvalitet linka

Ne morate da budete SEO ekspet da biste shvatili da vam treba kvalitetan link. Pitanje glasi: šta je to kvalitetan link? Iskrenog sam mišljenja da je odgovor na ovo pitanje najrealnije dati u formi liste faktora koji moraju biti ispoštovati da bi se link mogao nazvati kvalitetnim linkom. Faktori koji utiču na kvalitet linka su:

 1. faktor- link se nalazi na web stranici drugog- eksternog web sajta;
 2. faktor- link je anchor text;
 3. faktor- relevantnost- stranica na kojoj je objavljen link se tematski bavi istom industrijom kao i linkovana web stranica.
 4. faktor- pozicija linka: link se nalazi u samom članku, a NE u side baru, futeru, hederu i td.
 5. faktor- članak  treba da sadrži najmanje 700 reči;
 6. faktor- sajt na kojem je objavljen članak ima zadovoljavajuć Site Autority.
 7. faktor- stranica na kojem je objavljen članak ima zadovoljavajuć Page Rank.
 8. faktor- članak od 700 reči  je jedinstven- unique content.

Lista faktora je svakako veća, a obavezno je treba dopuniti faktorima koji se odnose na kvantitet linkova. Ovo bi po meni bili najbitniji faktori:

 1. faktor- linkovi stižu sa više različitih web sajtova
 2. faktor- linkovi stižu sa više različitih “C Class IP address”-a
 3. faktor- gomila bespotrebnih linkova i bespotrebnih anchor tekstova (npr. klikni ovde, ovde, običan http:/www link, i td.).

E sad, svako ko ima iole iskustva u SEO poslovima, gledajući listu svih ovih faktora može da skonta dve stvari koje je malo teže ispoštovati :

 1. obezbediti dosta jedinstvenih sadržaja- članaka;
 2. nabiti PR na objavljene jedinstvene članake.

Kako obezbediti dovoljno jedinstvenih sadržaja?

Da biste obezbedili dosta sadržaja potrebno je da znate za “spinner” sintaksu? Uz pomoć ove sintakse moguće je napisati “spinner article”, članak koji je moguće generisati u različitim varijantama, gde bi svaka varijanta bila jedinstvena, generisani članci bi zadržavali suštinu, bili bi čitljivi, bez gramatičkih i pravopisnih grešaka. Znači, ako znate da koristite spinner sintaksu smatrajte da ste rešili problem sa sadržajima.

Kako nabiti Page Rank objavljenim člancima?

Sa drugim spinovanim člankom!!!

Napišite 2 spinovana članka. Prvi članak iskoristite za linkovanje web stranice koju želite da pozicionirate na google, a drugi spinovani članak iskoristite da linkujete članke koje ste već objavili. Znači, kada objavljujete sve jedinstvene članke generisane na osnovu spinovanog članka 1, administrirajte URL adrese tih članaka i “ubacite ih u vidu spinovanog anchor teksta” u spinovani članak 2 i krenite sa objavljivanjem novih jedinstvenih članaka.

To znači da sada imamo i strategiju linkovanja.

Stategija linkovanja podržana article marketingom

 

Strategija linkovanja

Stategija linkovanja podržana article marketingom

U narednim postovima saznaćete:

Kako napisati članak u “spinner” sintaksi? Kako spinovati linkove?

Kako automatizovati procese prilikom realizacije article marketing kampanje bazirne na prikazanoj strategiji linkovanja? Koje alate koristiti?

Objavljeno u kategoriji Article Marketing. Objavio #